Dacă studiaţi limbi străine şi aveţi dificultăţi cu pronunţia există câteva lucruri pe care le puteţi face.

În primul rând, trebuie înţeles că pronunţia unui vorbitor nativ este grea, dacă nu imposibil de atins. Totuşi nu vă lăsaţi descurajaţi. Mai întâi, obişnuiţi-vă urechile să recunoască sunetele limbii respective şi ritmurile acesteia din timpul vorbirii. Folosiţi radioul, televizorul, diferite filme sau chiar vorbitorii nativi din apropiere, dacă aceştia există. Puteţi folosi diferite posturi de radio online dacă doriţi. Aflaţi înainte tema emisiunilor radio sau TV, ca să aveţi idee despre ce se vorbeşte. Apoi, familiarizaţi-vă treptat cu diferitele cuvinte folosite mai des în situaţiile de comunicare respective. Odată obişnuiţi cu felul în care sună o limbă sau alta, veţi descoperi că pronunţarea cuvintelor nu mai pare aşa dificilă.

Dacă aveţi cursuri audio nu încercaţi să reţineţi totul dintr-o şedinţă, deoarece nici nu o să puteţi şi nici nu este recomandabil. Aceste tipuri de cursuri pot avea incluse şi unele ghiduri de pronunţie ce se pot dovedi înşelătoare. Completați aceste ghiduri cu conversaţii reale cu vorbitori nativi. Observaţi la aceştia pronunţia şi încercaţi să o copiaţi. Rugaţi-i să pronunţe rar fiecare cuvânt şi observaţi-le buzele şi formele pe care le fac la diferite cuvinte.

Vă puteţi folosi şi de cântece în studiul pronunţiei! Este distractiv şi util în acelaşi timp. Puteţi urmări versurile cântecelor în scris, astfel încât să şi vedeţi cuvintele pronunţate. Accentul potrivit va veni însă mai târziu, după o perioadă de timp mai lungă. Este un lucru ştiut că studiul unei limbi străine este mereu un efort încununat cu succes în cazul copiilor, deoarece aceştia posedă o abilitate nativă de a imita, care le este foarte utilă în orice domeniu. Dacă un copil studiază de mic o limbă străină, el va căpăta în mod cert un accent autentic.

Unele limbi au o fonologie specială ce face pronunţia mai dificilă. Chineza mandarină are, de exemplu, patru tipuri de tonuri pentru acelaşi cuvânt scris, însemnând patru lucruri total diferite. Este util când o studiaţi să completați pronunţia cu o reprezentare grafică, o imagine, un desen.

Deci, cu toate obstacolele ei, pronunţia limbilor străine poate fi stăpânită cu un minim efort conştient şi corect.