În anul 1887 o revistă londoneză aflată în declin, Beeton, a publicat o poveste intitulată Un studiu în roşu (A Study in Scarlet). Multe alte reviste deja respinseseră această poveste în momentul în care ea îşi găsise drumul către cititori. Beeton a clasificat-o drept o ,,ficţiune ieftină”, având astfel o scuză pentru a-i plăti autorului – un doctor de provincie – o sumă mizerabilă.

Un studiu în roşu a fost prima dintre poveştile cu Sherlock Holmes ca personaj principal. Arthur Conan Doyle, părintele literar al lui Sherlock Holmes, nu ar fi putut prezice că acest detectiv gentleman îi va aduce drepturi de autor în 72 de ţări diferite şi poveştile cu el vor fi traduse în 57 de limbi, incluzând azeră, friziană şi urdu.

Sherlock Holmes este atât de popular încât doar despre opera lui Shakespeare şi despre Biblie s-a scris mai mult. Personajul a ,,locuit” în Londra la numărul 221B pe strada Baker. Compania care ocupă această clădire a fost nevoită să angajeze o secretară a cărei singură ocupaţie este de a răspunde sutelor de scrisori care ajung în fiecare zi pe numele lui Holmes. Dintre acestea, patru din cinci scrisori vin din Statele Unite ale Americii. De fapt, americanii constituie o pătrime din cei ce fac parte din Societatea londoneză Sherlock Holmes.

Holmes este cunoscut nu doar pe planeta noastră, dar şi pe Lună. Un astronaut pasionat de Sherlock, Harrison Schmitt, nu a rezistat tentaţiei de a boteza unul din craterele Lunii, acesta devenind Craterul Sherlock.

Astfel, faimosul detectiv a devenit cunoscut în univers