Deşi astăzi o considerăm o limbă moartă, iar curriculumul gimnazial o va elimina peste 3 ani, limba latină a reprezentat, timp de aproape 3000 de ani, limba vorbită în întregul Imperiu Latin. Ea este sursa a numeroase cuvinte păstrate în multe limbi, unele chiar din vocabularul englez, deşi puţini oameni cunosc acest lucru.

De fapt, majoritatea cuvintelor din spaţiul european sunt derivate din limba latină şi au devenit, astfel, parte a testamentului lingvistic. Acesta este dovada clară a impactului pe care Imperiul Roman l-a avut asupra formării civilizaţiilor moderne.

De asemenea, deoarece multe discipline ştiinţifice folosesc termeni din limba latină, învăţarea acestei limbi poate ajuta în asimilarea mai lejeră a respectivelor noţiuni. Cei mai mulţi termeni latini apar în domeniul juridic, astfel că orice student la facultatea de Drept, de exemplu, ar trebui să deţină cel puţin noţiuni elementare despre această limbă. De fapt, o expresie ca ad hoc poate ajuta chiar la înţelegerea modului în care funcţionează internetul. Şi în medicină sau ştiinţe politice sunt încă în uz termeni de origine latină. Cu alte cuvinte, dacă lucraţi sau vă doriţi să activați în aceste domenii, stăpânirea limbii latine vă va proteja de posibile neînţelegeri care pot apărea ca urmare a necunoaşterii terminologiei.

Cert este că vorbitorii de limbă latină sunt astăzi realmente puţini. Deşi multe persoane cunosc destule expresii latineşti, muzicalitatea şi ritmul corect al acestei limbi se stăpânesc cu greu. Poate din această cauză, a muzicalităţii (care se regăseşte parţial în limbile provenite din latină: italiana, spaniola, franceza, româna), a fost considerată o limbă a iubirii.

Indiferent de motivul care v-ar putea îndemna să vă îndreptaţi către studierea acestei limbi (fie statutul de student sau curiozitatea sau chiar plictiseala), cert este că înţelegerea ei ne poate ajuta în viaţa de zi cu zi. Cel puţin va fi, cu siguranţă, un magnet pentru toţi cei ce vă vor auzi pronunţând cuvintele într-o limbă demult dispărută.