Nu este un lucru nou faptul că în comunicarea interumană doar 7% reprezintă limbaj verbal. La aceasta se adaugă 38% comunicarea paraverbală (variaţii ale vocii, viteza cu care vorbim, pauzele etc.). Cel mai mult comunicăm nonverbal (55%), adică folosim limbajul corpului.

Acest aspect este astăzi în discuţie pe mesele multor conferinţe de psihologie, deoarece reţelele sociale, în frunte cu Facebook, au provocat o serie de probleme: oamenii nu mai transmit emoţii reale, deoarece limbajul corpului contrazice cele transmise; alţii nu reuşesc să adapteze tonul vocii la contextul social deoarece vorbesc prea rar, prea repede, prea tare sau prea încet. Efectele imediate sunt certurile on-line, care se transpun în lumea reală şi nu au sens.

Totuşi limbajul corpului rămâne marele egalizator în comunicare. Oamenii au cel puţin 6 poziţii ale corpului care transmit mai mult decât intenţionează aceştia.

Braţele încrucişate pe piept sunt de obicei un semn de autoprotecţie. Este relevant modul în care se încrucişează, dar şi momentul ales din timpul discuţiei. Cele mai multe cauze sunt neîncrederea în sine, nesiguranţa, abţinerea de la exprimarea emoţiilor, invadarea spaţiului personal, plictiseala sau ostilitatea (când dreapta domină).

Atunci când interlocutorul îşi bagă mâinile în buzunare poate însemna ruşine sau un semn de nesiguranţă. În funcţie de context şi de modul în care este făcut acest gest, poate însemna şi disponibilitate sexuală, mâinile fiind indicatoare către organele sexuale.

Interlocutorul calm şi sigur pe sine, relaxat şi confortabil este de obicei cu braţele relaxate pe lângă corp. Postura dreaptă (spatele drept, pieptul în faţă, privirea ridicată) poate indica faptul că persoana este încrezătoare şi sinceră.

Picioarele strânse, lipite sau încrucişate sunt iar un semn de autoprotecţie. Acest gest poate, sau nu, să fie însoţit de încrucişarea braţelor ce duce către senzaţia de pierdere a controlului.

Când picioarele sunt întinse, încrucişate sau drepte, persoana este nesigură şi încearcă să mascheze acest lucru adoptând o poziţie care pare relaxată. Dacă îşi ţine picioarele întinse fără să le încrucişeze, atunci persoana încearcă să mărească spaţiul pe care îl ocupă, dominând printr-o poziţie şi o atitudine relaxate.

Tălpile pe podea cu picioarele relaxate indică o persoană sigură, încrezătoare, optimistă şi deschisă. Totodată arată un individ care ştie ce are de făcut, cum să facă şi conştient de propriile forţe şi capacităţi.

Aşadar, procesul comunicării are nevoie de contact vizual între indivizi pentru a putea fi realizat cu succes.