Nu există sfaturi universal valabile pentru a transforma un tânăr care tocmai a terminat studiile sau un om de vârstă mijlocie care a fost toată viața angajat într-un antreprenor de succes. Succesul depinde de abilitățile manageriale pe care persoana respectivă le are, iar pentru a reuși în afaceri trebuie acționat pentru a acoperi eventualele minusuri.

Un prim pas pe care poți să-l faci este să-ți schimbi mentalitatea. Va trebui să dovedești încredere în tine, să gândești pozitiv și să nu renunți după primul eșec. Un antreprenor de succes știe că nu există problemă ce nu poate fi rezolvată, iar atunci când nu vezi rezolvarea la o problemă să nu renunți până nu găsești o soluție potrivită. Acolo unde oamenii văd probleme, antreprenorii de succes văd oportunități. Pentru a avea succes în afaceri și a ajunge un om bogat trebuie să faci multe sacrificii, iar aceasta înseamnă să renunți la distracții în cea mai frumoasă perioadă a vieții și poate chiar să îți neglijezi familia.

Un alt aspect pentru garantarea succesului în afaceri este să înveți continuu. Lumea afacerilor este dinamică, iar în ultimii 10 ani lucrurile se schimbă cu o viteză uluitoare. S-au schimbat tehnologiile de producție, strategiile de marketing și modul în care se desfășoară campaniile de promovare, finanțare și chiar resursele umane. Este necesară o documentare permanentă pentru o asimilare cât mai mare de informații. Dacă vrei să înveți, învață de la cei mai buni la cursuri sau la workshop-uri. Chiar și unii milionari încă învață de la alții pentru că este nevoie permanentă de îmbunătățire, mai ales dacă îți alegi un model de urmat în această lume a afacerilor.

Evaluează periodic riscurile la care ești expus. În afaceri trebuie să riști ca să reușești și este important să ai o gândire pozitivă în rezolvarea oricărei probleme. Însă trebuie să fii practic, realist. Optimismul exagerat în afaceri este dăunător. Analizează ocazional riscurile la care ești expus, dar fără a deveni pesimist. În afaceri trebuie să fii mereu în ofensivă și nu în defensivă! Și nu miza totul pe o singură carte!

România este plină de afaceriști care, imediat ce afacerea lor produce bani, își cumpără obiecte personale scumpe. Nu e nimic rău în a te bucura de banii câștigați din afaceri, dar nevoile firmei sunt mai importante decât cele personale. Banii trebuie tratați cu maximă atenție și nu risipiți cu prima ocazie. De-abia după consolidare îți poți permite unele plăceri.

Acestea pot fi doar câteva din sfaturile pe care un antreprenor de succes poate să le urmeze. Alegerea este a ta!