În urma unor studii recente s-a observat că un procent important din populaţia lumii a călătorit în ţări a căror limbă nu o vorbea. Astfel, multă lume a fost confruntată cu situaţii dificile de comunicare.

Deşi limba engleză este în general cea mai folosită în zonele turistice, există ţări non-anglofone unde nu se vorbeşte această limbă. Vom avea nevoie, în consecinţă, de puţin ajutor.

În primul rând, vă puteţi pregăti în prealabil pentru astfel de situaţii. Puteţi vă familiarizaţi cu expresiile şi cuvintele cel mai des folosite. Nu vă preocupaţi de regulile gramaticale, ci mai degrabă de cuvintele şi expresiile ce vă pot înlesni contactul cu localnicii. Acestea pot fi saluturile standard ca Bună ziua!, La revedere! sau Mulţumesc, Vă rog, Scuze. Pot fi utile şi Nu înţeleg sau Vorbiţi mai rar, Cât costă? sau Încotro se află…

Ca să evitaţi o varietate de situaţii incomode puteţi să folosiţi cuvinte ca Urgenţă, Ajutor sau Poliţia.

Nu vă preocupaţi de îmbogăţirea vocabularului cu unele cuvinte inutile. Aflaţi care sunt cuvintele uzuale în limba respectivă şi studiaţi-le pe acelea. E mai uşor să înveţi doar 100 de cuvinte în loc de 1000…

Nu ezitaţi să apelați la ajutorul localnicilor, dacă sunt dispuşi să vă ajute să învățați diferite cuvinte. Folosiţi-vă de telefoanele inteligente ca să traduceţi limba străină. Cele mai populare site-uri şi aplicaţii sunt Google Translate, care foloseşte un motor automat de traducere în peste 80 de limbi. Un dezavantaj ar fi că pentru aceasta vă trebuie o conexiune la internet. Word Lens este o aplicaţie nouă, ce nu necesită conexiune la internet, care recunoaşte cu ajutorul camerei telefonului diferite simboluri şi semne din mijloacele de transport, de pe străzi sau chiar meniuri de restaurant. Nu reuşeşte să traducă însă scrisul de mână.

O altă aplicaţie offline este şi Translate Proffesional, care este capabilă să traducă aproximativ 300 de expresii uzuale din peste 50 de limbi diferite. Această aplicaţie conţine şi o funcţie ce recunoaşte texte şi voci şi le poate traduce în peste 18 limbi.

Așadar, există soluţii atunci când călătorim în ţări străine şi nu vorbim bine limba.