Suntem în era post-digitală. Omenirea se dezvoltă într-un ritm alarmant. Tehnologia a ajuns un element obligatoriu în toate domeniile de activitate ale oamenilor.

Astăzi în domeniul traducerilor, tehnologia este un must. Dicţionarele on- line, aplicaţiile, gadgeturile etc., toate sunt dotate, updatate sau upgradate non-stop. De cele mai multe ori, dacă avem de tradus un text într-o limbă de circulaţie internațională, tehnologia ne poate fi suficientă pentru aşa ceva. În funcţie de nevoie, textele, chiar având nivele diferite de dificultate, pot fi traduse, iar rezultatele pot beneficia de procente ridicate de succes.

Totodată, traducerile specializate au nevoie de mai mult. Tehnologia are încă destule limitări. Lingvistica, cercetarea, literatura şi multe alte domenii au nevoie de o atenţie specială, de consultarea unor cărţi, documente sau fişete. Poate că nimic nu se compară cu mirosul de tipar, de cerneală pe care îl simţi când consulţi un volum sau altul. Ai senzaţia că eşti în faţa unui produs al unei munci concrete a unei persoane reale, deci cu mai multă valoare.

Pe de altă parte, tehnologia fluidizează informaţia punând-o la dispoziţia tuturor, având şi un caracter educativ, gratuit. În faţa progresului este dificil să te opui, mai ales când viaţa este strâns legată de evoluţia tehnicii şi informaticii.

Marele dezavantaj al folosirii tehnologiei , inclusiv în traduceri, este faptul că apare dependenţa. Facilitatea folosirii tehnologiei este seducătoare pentru că se profită de natura umană, care preferă lejeritatea, comoditatea. În multe instanţe renunţăm la puţinul efort pe care îl făceam cu ceva timp în urmă pentru a traduce un text, folosind dicţionarul sau ghidul de conversaţie. Astăzi se preferă tehnologia pentru traduceri nespecializate, favorizând individul digital, dependent de aplicaţii, de platforme sociale on-line, de profile, de avataruri sau de like-uri.