Cu toţii cunoaştem cele patru tipuri de temperament (coleric, sangvin, flegmatic şi melancolic) stabilite de medicul Hipocrat în antichitate, dar puţini sunt cei ce iau în calcul importanţa acestora în mediul profesional.

Individul coleric este mereu în mişcare, aflat de cele mai multe ori într-o luptă pentru a se impune. Colericii sunt cei care nu îi menajează pe colegii lor, ci le transmit criticile direct (vor fi şefi, nu manageri). Cu toate acestea, colegul coleric va da dovadă de multă energie care poate fi canalizată într-o direcţie potrivită, asigurându-i un plus de eficienţă şi productivitate. Totuşi, există riscul ca acesta să îşi irosească inutil energia neputând duce o sarcină până la final într-un mod coerent.

Angajatul sangvin poate fi uşor de recunoscut după faptul că va fi mereu vesel, dornic să binedispună colectivul. Totuşi, acesta are ca trăsătură dominantă lipsa de stabilitate, care se va manifesta atât în munca sa, cât şi în relaţiile profesionale. Aşadar, nu este indicat ca un astfel de angajat să primească sarcini extrem de importante şi, mai ales, urgente, deoarece există riscul de a nu le duce la bun sfârşit. Într-o funcţie de conducere, un sangvin va face numeroase greşeli datorită neatenţiei şi incapacităţii de a se organiza.

Aparent angajatul perfect, melancolicul poate desfăşura cu succes activităţi în domeniul cercetării, artelor, bilanţurilor. Totuşi, acesta resimte destul de des emoţii puternice, având astfel un scut mult prea subţire în faţa stresului profesional. Are tendinţa de a-şi stabili standarde foarte ridicate şi va fi îngrijorat că nu va putea să le atingă. De asemenea, nu face faţă bine criticilor, de aceea o mustrare profesională îi poate dezechilibra total ritmul de muncă.

Flegmaticul este în permanență angajat, niciodată şef sau manager. Acesta lucrează organizat, responsabil, rezistă la stresul profesional, dar nu se simte bine dacă iese în evidenţă. Deşi aparent nu lucrează suficient de repede, căci nu se agită ca un coleric, nici nu întreţine colectivul ca un sangvin, angajatul flegmatic dă mereu dovadă de tact, de diplomaţie, dar şi de flexibilitate. Acesta nu se va speria (ca un coleric) dacă i se va solicita să amâne proiectul la care lucra pentru a rezolva ceva mai urgent, ci se va face imediat util, deoarece se adaptează foarte bine la schimbări.

Este bine de ştiut că nu există persoană care să prezinte numai caracteristici ale unui temperament, deoarece indivizii se formează în timp și învaţă să îşi corecteze defectele descoperite, pentru a se putea integra mult mai uşor în viața socială şi profesională.