Aceste obiceiuri sunt de cele mai multe ori enervante pentru cei din jurul tău. La locul de muncă aceste ticuri nervoase devin cu atât mai deranjante, completând un tablou de stres și epuizare emoțională. În climatul competitiv în care acționăm, de obicei, stresul este un lucru obișnuit și este una dintre cauzele care determină apariția acestor obiceiuri voluntare sau involuntare. Ele pot afecta, însă, destul de serios atât starea de sănătate, cât și imaginea noastră ca angajat sau angajator, la locul de muncă.

Așadar, dacă vă surprindeți în actul rosului unghiilor este bine de știut că acest obicei favorizează transferarea microbilor și enzimelor din gură pe piele și invers. De asemenea, bacteriile de sub unghii pot fi transferate în gură, ceea ce cauzează infecții ale gingiilor și ale gâtului. Un alt tic deranjant este trasul și răsucitul părului. Folosirea părului în chip de jucărie de răsucit pe deget poate dăuna rădăcinii părului favorizând pierderea acestuia sau apariția unor infecții. Deși pare simpatic, acest gest dăunează în timp.

Avem câteodată nevoia aparentă de a ne trosni gâtul sau degetele mâinilor. Răsucirea capului cu forță poate deteriora cartilajele dintre vertebre, iar  trosnitul degetelor va afecta articulațiile. Deși pe moment simțim plăcere, trosnirea distruge ligamentele și poate duce la artrită. Rămânând în această zonă, atingerea repetată a feței sau spargerea obsesivă a coșurilor afectează ireversibil straturile microscopice de la suprafața pielii. La fel, scrâșnitul din dinți (bruxism), inconfundabil semn de stres, poate face ravagii în sănătatea orală. Presiunea și măcinarea inutilă poate cauza spargerea sau ruperea dinților.

Deși nu este caracteristic lor, adolescenții de astăzi au obiceiul de a-și linge sau mușca buzele, expunându-le astfel la enzime digestive care încep digestia la nivelul pielii, cauzând dermatită și inflamație, dând un aspect crăpat și uscat. La fel este și cu rosul obrazului interior. Dacă aveți ticul acesta, interiorul obrazului se umflă, oferind practicantului mai mult spațiu de mușcat. Ticul duce de obicei la inflamații cronice și cicatrici sau hemoragii.

Ronțăitul dropsurilor este și enervant și dăunător. Bomboanele sunt foarte dulci, iar zahărul cauzează carii. Bacteriile orale se hrănesc cu zahăr, care creează un mediu perfect pentru apariția cariilor dentare. La fel este și cu mestecatul gumei. Mușchii maxilarului sunt suprasolicitați, iar zahărul din guma de mestecat atacă dinții. Mestecând gumă, provoci salivarea, apariția enzimelor digestive în mod inutil, iar acestea vor ataca pereții stomacului în lipsa hranei. Totodată, mestecând gumă înghițim aer și provocăm balonarea.

Rosul capetelor de pix sau creion este neigienic, dizgrațios și inutil.

Astfel că, indiferent de cauză, ticurile nervoase sunt dăunătoare!