Un site web eficient funcţionează la nivel global şi de aceea, la un moment dat, va fi nevoie ca acesta să fie tradus. Această operaţiune poate fi făcută de deţinătorul site-ului sau, mai bine, de o firmă de traduceri.

Iată câteva din sfaturile de care trebuie să ţineţi cont când traduceţi un site web: evitarea folosirii de programe de traducere sau aplicaţii, deoarece acestea traduc cuvânt cu cuvânt, fără să verifice dacă rezultatul are sens sau dacă vă este de ajutor. De fapt, o mare greşeală este traducerea cuvânt cu cuvânt deoarece aceasta poate genera confuzii gramaticale sau de sens. Traducerea unui site web este utilă doar dacă este adaptată publicului căruia i se adresează site-ul. Nu trebuie uitat nici măcar un moment scopul site-ului.

De asemenea, nu folosiţi un traducător care nu stăpâneşte suficient limba în care trebuie tradus site-ul. În locul acestuia este recomandat un vorbitor nativ al limbii respective, asociat cu serviciile firmei de traducere pentru a asigura calitatea actului de traducere.

Nu uitaţi să verificaţi aspectul ulterior al site-ului şi dacă arată în continuare atractiv. Textul îşi poate modifica dimensiunea în urma traducerii, aşa că verificaţi şi acest lucru.

Evitaţi metaforele, clişeele, jocurile de cuvinte exagerate deoarece acestea se pot traduce într-o manieră mai puţin utilă scopului site-ului pe care îl traduceţi. Umorul este, de asemenea, de evitat deoarece folosirea lui este riscantă în raport cu ideea principală a site-ului.

Nu traduceţi toate detaliile de pe pagina web, ci doar elementele esenţiale pentru client. Astfel, scutiţi timp şi bani şi evitaţi şi stresul ce poate apărea. Folosiţi cu încredere firmele de traduceri autorizate deoarece acestea asigură o calitate superioară a traducerilor datorită echipelor de traducători profesioniști.

În final, nu evitaţi să cereţi traducătorului sau firmei o mostră a textului tradus, înainte de a o publica sau a plăti pentru orice serviciu de traducere prestat.