Dispariţia graniţelor cu ajutorul internetului face ca lingviştii să fie extrem de căutaţi de orice companie care doreşte să se extindă în afara ţării de origine. De aceea, o persoană cu o specializare în limbi străine sau filologie are multe oportunităţi de câştig suplimentar. Stăpânirea uneia sau a mai multor limbi străine este cu siguranţă un mod de susţinere a existenţei în contemporaneitate sau, cel puţin, o variantă de suplimentare a veniturilor.

Studiile au evidenţiat predilecţia companiilor pentru angajarea unor colaboratori pe perioadă determinată sau pentru un anumit contract în detrimentul angajaţilor permanenţi. Această variantă de lucru este preferabilă deoarece lingvistul poate lucra de acasă, când este în concediu, din orice parte a lumii, având şi posibilitatea de a alege programul de lucru. Economia companiei va fi legată de spaţiul de lucru, deoarece un colaborator temporar nu solicită un birou, nici măcar obiecte de birotică.

Companiile caută experţi în limbi străine şi în comunicare pe care să îi poată folosi atât ca traducători, interpreţi, cât şi drept corectori sau redactori. Acestora li se poate solicita să traducă documente, manuale, contracte de muncă sau diverse acte, iar uneori pot funcţiona ca interpreţi în cadrul unor întâlniri de afaceri. Pentru companiile care se extind într-o ţară nouă, lingviştilor li se poate cere să iniţieze colectivul în legătură cu specificul cultural al noii societăţi, aspect absolut necesar pentru o bună integrare pe piaţă a companiei.

Abilităţile lingvistice pot fi de asemenea folosite pe numeroasele site-uri cu joburi bazate pe scrierea în altă limbă. Mulţi lingvişti folosesc aceste site-uri pentru un venit suplimentar, dar şi pentru a-şi exersa abilităţile. Este clar că orice situaţie în care îţi poţi folosi cunoştinţele este un prilej pentru aprofundare, iar dacă poţi fi şi plătit în timp ce faci acest lucru, ai de câştigat dublu.

Un absolvent de limbi străine poate să îşi suplimenteze veniturile devenind ghid şi interpret. Acest job presupune colaborarea cu o firmă de transport care organizează excursii pentru străini. Un asemenea aranjament este ideal pentru cei cărora le place să călătorească deoarece pot face acest lucru şi pot fi şi plătiţi pentru serviciile oferite.

Cert este că nu există limită în ceea ce poate face un lingvist cu abilităţile sale atât timp cât dă dovadă de perseverenţă şi de puţină imaginaţie. Trebuie doar să găsească moduri creative pentru a-şi folosi abilităţile, a-şi urmări interesele şi a-şi hrăni hobby-urile!