Cei mai mulți angajați într-o companie nu au de ales și stau închiși în birou, deși ar prefera să lucreze în aer liber. De aceea, arhitecții și dezvoltatorii imobiliari au venit cu o soluție: introducerea elementelor naturale în mediul de lucru. În Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că angajații care lucrează într-un spațiu unde au fost introduse elemente naturale sunt cu 15% mai productivi decât ceilalți. Astfel, chiar și în România, a apărut principiul biologic în dezvoltarea clădirilor de birouri. În Cluj-Napoca, Novis Plaza este o clădire de birouri cu arhitectură eco.

Senzația de bine se traduce prin productivitate mai mare a angajaților, lucru demonstrat și de numeroase studii. Această stare de bine poate fi atinsă într-un spațiu bine organizat, care face o conexiune puternică între spațiul de lucru și natură. Conceptul ecologic în arhitectură pune angajatul pe primul loc. Acesta trebuie să se simtă apropiat de natură, să aibă o stare de bine la locul de muncă, devenind mai productiv și mai puțin stresat.

Încă din anii ’80, în SUA, starea de wellbeing devenise o preocupare pentru a combate stresul de la locul de muncă. Cu spații luminoase și largi, împânzite cu plante verzi și spații de recreere (atriumul, piațeta, terasa superioară), noile clădiri eco demonstrează că productivitatea angajaților este crescută, astfel, cu 15%.

Tendința ecologică în arhitectura modernă a clădirilor de birouri a apărut și pe fondul unei continue înstrăinări a omului față de natură. Diferite statistici au concluzionat prin faptul că 90% din timp oamenii și-l petrec în mediu urban artificial, departe de natură.

Universitatea Stanford din SUA a studiat legătura directă dintre petrecerea timpului în natură și îmbunătățirea sănătății mintale. Pacienții din spitale se vindecă mai repede, lumina naturală sprijină elevii să învețe mai bine, iar oamenii care au plante în birou se îmbolnăvesc mai rar.

Angajatul își petrece foarte mult timp la birou, în fața computerului și i se pretinde performanță. Aceasta va apărea doar dacă se ține cont de facilitățile și spațiile de recreere din clădire. Beneficiile clădirilor verzi asupra indivizilor sunt reale și măsurabile. Contactul cu natura sau cu elemente de design care imită elementele naturale s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra sănătății, performanței la locul de muncă, reducerii anxietății și stresului.