Se apropie Ziua Europeană a Limbilor! În anul 2011 Consiliul Europei a decis ca data de 26 septembrie să devină ziua în care celebrăm multiculturalitatea lingvistică a Europei.

De atunci, în fiecare an, la data stabilită sunt organizate numeroase evenimente pe întregul continent: manifestări, emisiuni, cursuri, concursuri, conferințe etc.

Românii sunt invitați sâmbătă, pe 24 septembrie 2016, la Muzeul Țăranului Român, între orele 11:00 și 17:00, pentru a sărbători împreună plurilingvismul european. Acest eveniment este patronat de Clusterul EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale). În cadrul acestei manifestări se vor organiza lecții demonstrative, atât pentru adulți, cât și pentru copii, de limba italiană, greacă, franceză, portugheză, polonă, turcă, română, spaniolă, maghiară, germană, engleză și cehă.

Totodată, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în unități de învățământ și instituții culturale din întreaga Europă deoarece ea promovează învățarea unei limbi europene indiferent de vârstă sau statut social. Se dorește, astfel, consolidarea unei Europe unite, populată de indivizi care cunosc mai multe limbi și sunt oricând capabili să se înțeleagă cu semenii lor din țările vecine.

Pe parcursul celor cinci ani de la apariția acestei sărbători culturale s-au organizat sute de evenimente în cele 47 de state membre ale Consiliului European. Acest lucru semnifică dorința europenilor de a se integra cultural într-un spațiu unitar lingvistic.

Ca vorbitori ai unei limbi europene, românii sunt așteptați la evenimentul organizat la Muzeul Țăranului Român sau sunt încurajați să participe la alte manifestări desfășurate în data de 26 septembrie. E momentul să ne sărbătorim limba de ginte latină, cât și celelalte limbi din spațiul european.